zappa's cattolic girls

 

Wederom ontvingen wij een prangende vraag van onze enige bezoeker Jan Pieter de Vries uit Urk. Hoe weet ik of een meisje geschikt voor mij is? 

 

Het antwoord is eenvoudig. Er bestaat een onfeilbare lakmoesproef voor meisjesgeschiktheid. Hiervoor nodige men een deerne naar keuze uit op de zolderkamer, kaarsje aan, stukje Franse kaas erbij en een puike fles wijn, of drie voor alle zekerheid.

 

Na de inleidende schermutselingen (een potje Halma of Memory) vraag je of ze zin heeft om naar muziek te luisteren. Indien het antwoord ontkennend luidt weet je genoeg: opgesodemieterd met het wicht. Knikt ze evenwel instemmend, bega dan niet de kardinale fout om haar te laten kiezen. Dat zou betekenen dat je de rest van de avond naar Abba moet luisteren of zelfs naar Andrea Bocelli. En het kan nog erger. Sommige famkes zweren bij ‘spirituele’ yogamuziek en gaan vervolgens tot het aanbreken van de rozevingerige dageraad op hun hoofd staan.

 

Nee, wat je doet is Zappa’s meesterwerk Joe’s Garage Act I, II & III ‘opzetten’. Deze satirische musical begint (na de inleiding van de Central Scrutinizer) tamelijk onschuldig met de titelsong, waarin onze held Joe wordt gearresteerd omdat hij een garageband heeft opgericht. Jan Pieter, bestudeer het gezicht van je gezelschapsdame nauwkeurig. Bij de minste of geringste glazige blik jaag je haar onverbiddellijk met de mattenklopper het huis uit. Zij is niet de ware.

 

Nu over naar het echte werk. Joe komt er met een vermaning vanaf, maar moet zich gaan richten op “church-oriented social activities”. Waarna het uiterst foute Catholic Girls losbarst, een song over de geneugten van fellatio. Chorus: “With a tongue like a cow she could make you go wow.” Er zijn nu twee mogelijkheden: of je potentiële levenspartner begint te lachen of niet. In het laatste geval open je het dakraam met de woorden: “Daar is het gat van de deur.” In het eerste geval ontkurk je fles numero uno. 

 

Die zal ze nodig hebben, want in het volgende nummer wordt Joe’s liefje Mary verleid om met een band te gaan touren als Crew Slut. De tekst is zelfs vrouwvijandiger dan die van Catholic Girls. Stormt je visite tijdens Crew Slut niet gillend de trap af, dan begint het ergens op te lijken. Ze zou wel eens uit het goede hout gesneden kunnen zijn.

 

Dat weet je pas definitief na The Wet T-Shirt Contest, waarin Mary wat centen tracht te verdienen om naar huis terug te kunnen keren. Het sarcasme van Zappa als presentator Buddy Jones stijgt naar ongekende hoogten. Mary: “I really need the fifty bucks you know. I gotta get home!” Buddy Jones: “Yeah, I know, your father is waiting for you in the tool shed ... that's right, you heard right … our big prize tonite is fifty American Dollars to the girl with the most exciting mammalian protruberances...”

 

Zit je verloofde in spe er nog steeds, Jan Pieter, controleer dan eerst of ze niet is flauwgevallen. Zo ja, laat haar door de brandweer van zolder takelen. Zo nee, heb je goud in handen. Je kunt haar stante pede om verkering vragen, alvorens de tweede fles aan te slaan. Dit is er een uit miljoenen. Een winnend lot uit de loterij der natuur.

 

De derde fles wordt innig gearmd genuttigd onder het luisteren naar Why Does It Hurt When I Pee (over geslachtsziekten), A Token Of My Extreme, gezongen door sekteleider L. Ron Hoover van de First Church of Appliantology en bovenal naar Stick It Out, een deels in het Duits gezongen pornopastiche over robotsex. Beginregel: “Fick mich, du miserabler Hurensohn.” 

 

Tegen de tijd dat Joe er in Sy Borg in is geslaagd om de ‘XQJ-37 Nuclear Powered Pan-Sexual Roto-Plooker’ aan gort te vrijen is de laatste fles leeg. Je smeert nog wat toastjes met goedkope brie en luistert rustig naar Dong Work For Yuda, Keep It Greasey, Outside Now, He Used To Cut The Grass en Packard Goose.

 

De lange gitaarsolo Watermelon in Easter Hay komt als geroepen. Terwijl je teerbeminde in trance luchtgitaar speelt, sluip je met gezwinde spoed naar de avondwinkel om een doos Cava te scoren. Want het feestelijke slotnummer A Little Green Rosetta dient rijkelijk besproeid te worden ervaren. Het mooiste is om het mee te lallen terwijl jullie het Zweedse meubilair op- en afdansen; betrek hierbij het hele huis.

 

Jan Pieter, ik meen je vraag met deze Zappatest afdoende beantwoord te hebben. Nog een dingetje voordat je het geleerde in praktijk brengt: geniet, maar drink met mate.