searle's cats

afbeeldingen: ronald searle, 1967

 

Uit de stapels post van dit weekend trokken wij naar willekeur een brief, afkomstig van Jan Pieter de Vries uit Urk. Laat juist deze ons nu uit het hart zijn gegrepen. "Het valt me op dat alle poezensites en (video)blogs op elkaar lijken. Ze zijn allemaal schattig, maar volstrekt eendimensionaal. Ik mis ten enenmale psychologische diepgang", merkt de denker uit het vermaarde vissersdorp scherpzinnig op.

 

Chapeau Jan Pieter. Je haalt ons de woorden uit de mond. Miljoenen poezen wordt groot onrecht aangedaan door ze te presenteren als volstrekt leeghoofdige fotomodellen met het IQ van een sabeltandtijger, terwijl de eerste de beste kat meer verstand heeft in een snorhaar dan, pak ‘m beet, selfie-queen Kim Kardashian in haar achterwerk.

 

Gevraagd naar een verklaring gaat huisfelinoloog Lousewies Dakhaas er eens goed voor zitten. We slaan het oude China, Egypte en Griekenland over om tot de kern te komen van haar betoog: de ailurofiel in het internettijdperk.

 

“In dit hoog-technologische tijdsgewricht zijn we allemaal zenders geworden. De doorsnee aardbewoner heeft echter niets te melden en dus post zij ‘grappige’ of ‘snoezige’ poezenfoto’s en video’s. De massa der ontvangenden vindt dit ‘leuk’ omdat, nou ja, gewoon leuk. De lolcats gaan viral en zo zitten zij die over meer dan een neuron beschikken met de gebakken peren.’’

 

Een bondige analyse waaraan wij van Kopjes niets hebben toe te voegen.

 

Dat het gelukkig ook anders kan bewijzen de tekeningen van cat aficionado Ronald Searle uit 1967, gepubliceerd als Searle’s Cats. Hier zien wij de medereiziger als hoog-intelligent wezen met een rijk gevoelsleven. Deze poezengalerij is voor jou, Jan Pieter!

 

DE GROTE RONALD SEARLE QUIZ

Om te bewijzen dat u niet van de straat bent volgt hier een elftal omschrijvingen. De bedoeling is om elkeen aan het juiste plaatje te koppelen. Onder de goede inzenders verloten wij een dozijn organische kattenbrokjes.

 

1. Vegetarische kat beschouwt een schaal gebakken eieren;

2. Twee katten ontdekken de veelzijdigheid van de liefde;

3. Een tamelijk verlegen wolf in schaapskleren;

4. Gelukkige kat in bad heeft niet door dat het huis in de fik staat;

5. Opmerkelijk harige kat ontdekt dat hij een roosprobleem heeft;

6. Jonge kat heeft nu al spijt van de puberteit;

7. Uitgeputte Perzische kat overdenkt de voordelen van monogamie;

8. Achterlijke laboratoriumkat meent dat dieren ruimtevaarders zijn;

9. Kalende kat maakt een ommetje met slecht passende pruik;

10. De kat der duizend vermommingen verbergt zichzelf als een vloerkleedje;

11. Twee katten hangen opmerkelijk rustig de beest uit.