cats in space

De Spacebotter I
De Spacebotter I

Video: proefnemingen met gewichtloze katten aan boord van de Spacebotter I

 

Ondernemers zoeken het tegenwoordig hogerop. Elon Musk heeft SpaceX, Jeff Bezos Blue Origin en Jeff Bezos Virgin Galactic.

 

Als primeur melden wij u dat een Hollandse entrepreneur aan een eigen raket werkt. Hier volgt een exclusief interview met Jan Pieter de Vries uit Urk, die over enkele jaren met zijn Spacebotter naar Mars wil emigreren.

 

Waarom wil iedereen plotseling naar Mars?

Ik kan niet in de ziel van Elon, Jeff of Richard kijken, maar persoonlijk heb ik een goede reden om naar de rode planeet te verhuizen, namelijk vis. De visserij zit ons Urkers in het bloed, maar het wordt ons door de Haagse visquotamaffia onmogelijk gemaakt er een goede boterham mee te verdienen. Het is toch van de gekke dat mijn supertrawler, goed voor 10.000 ton haring per uur, aan de ketting ligt. En maar asielzoekers in de watten leggen. En maar windmolenparken bouwen. En maar de EU uitbreiden. Maar een hardwerrukkunde Urker hakken ze de kop af. Daarom wil ik naar Mars. Daar liggen volop kansen voor iemand die niet te beroerd is om de handen uit de mouwen te steken.

 

Niet om het een of ander, maar wat moet een visserman op Mars?

Nou, dan heeft u het nieuws niet gelezen. Er is water op Mars, meneer. En waar water is, is vis, dat weet iedere Urker zodra hij de moederschoot heeft verlaten. Goed, het is dan wel misschien geen haring, maar eenmaal tot vissticks verwerkt merkt geen consument dat hij een Marshaai aan het verorberen is.

 

U gaat dus ook een visverwerkingsbedrijf op Mars beginnen?

Nee, voorlopig niet. Daar is de Spacebotter niet op gebouwd. Dan zou de vis te duur worden betaald. Wij vissen voor de massaconsument. Dus pakken we het slimmer aan. We sturen de vangst én de bijvangst, want zo milieubewust zijn we, naar de fabriek in Urk, om er topprodukten van te maken. Think vissticks, think marsdientjes in tomatensaus. Zo zorgen we ook voor een stukje werkgelegenheid op aarde. Over het transport zijn we in gesprek met Jeff. Die denkt aan reusachtige vrachtdrones, die heen en weer pendelen tussen Mars en Urk met de ruimen vol boeken heen en vis terug.

 

Kunnen vissen wel tegen gewichtloosheid?

Goede vraag. Momenteel experimenteren wij met katten, zoals u kunt zien op de video, omdat proefnemingen met vis door Brussel zijn verboden. Maar wat een kat kan, kan een vis ook, zoals wij op Urk zeggen. En bovendien: láát de beestjes onderweg ontploffen. Dat maakt voor de verwerking weinig uit. Met de huidige voedseltechnologie lappen we ze zo weer op. Daar merkt de consument niets van. En of de Marsvis wel gezond is, daar maak ik me ook geen zorgen over. We voegen gewoon omega-3 vetzuren toe en klaar is kees.