mister satori

Op de foto's zien we mister Satori. Let op de zware en gevarieerde hoedgroei ten tijde van het genezingsproces.

 

'Beste Kopjes’, mailt fan van het eerste uur Jan Pieter de Vries uit Urk, ‘Ik maak me zorgen om mijn kat Halbe. Hij slaapt hooguit twintig uur per dag. Hij stookt alle katten in de buurt op om meer van hun leven te maken en beweert dat succes een keuze is. Gisteren, toen ik vroeger dan normaal thuis kwam, betrapte ik Halbe op het passen van mijn mooiste stropdas. Nog even en ik zie hem een profiel aanmaken op LinkedIn. Wat moet ik doen?’

 

Inderdaad Jan Pieter, een ernstig probleem. Halbe is niet de enige. Ook Rotterdam en Klazienaveen melden uitbraken. De oorzaak is een gemuteerd virus dat overdraagbaar is van mens op kat, ontstaan door wantoestanden in de intensieve menshouderij. Volgens Wageningse wetenschappers is een geneesmiddel ver weg en zullen wij met hardwerrukkunde katten moeten leren leven. Maar zoals wel vaker zijn de Japanners ons mijlenver vooruit. Daar is onlangs een kat geheel genezen verklaard van de mensengriep (zie slideshow). Kopjes toog met de asymptotische femtosensor naar Kyoto en hield een interview.

 

Mister Satori, kunt u beschrijven hoe erg de mensengriep u te pakken had?

Iedere ochtend om kwart voor zeven stond ik op. Dan schrokte ik snel een bord マウスのお粥 (muesli van gestampte muisjes, red.) naar binnen en sprintte naar het station om de Shinkansen van 7.35 naar Tokyo te pakken. In een oogwenk snelde ik de koppen van de テレグラフ (de Japanse Telegraaf, red.), instemmend knikkend zodra daar de termen ‘werkschuw tuig’, ‘werkkampen voor uitkeringstrekkers’ en ‘werk! werk! werk!’ in vielen. Eenmaal op kantoor beantwoordde ik eerst zo’n zes- tot zevenhonderd zinloze e-mails, daarna was het vergaderen geblazen tot acht uur ‘s avonds. Mijn favoriete onderwerpen waren bezuinigingen, productiviteitsverhogingen, beleggingsstrategieën en belastingontduikingen. Dan op huis aan met een zware koffer vol contractvoorstellen en rapporten, die ik tijdens de avondmaaltijd verslond. Vervolgens vroeg naar bed, want morgen gezond weer op. En dat zeven dagen in de week. Het was een hel. Ik was geheel geglobaliseerd, verneoliberaliseerd en gedereguleerd.

 

Hoe bent u genezen?

Praat me d’r niet van. Ik kreeg viermaal daags een zware pil, ontwikkeld in het plaatselijke Zenklooster, bestaande uit een cocktail van kogelvislever en natuurlijke barbituraten. De bijverschijnselen waren verschrikkelijk, zoals u op de foto’s kunt zien. Er waren dagen dat ik seppuku overwoog, zo’n last had ik van 髪の成長.

 

髪の成長? Die term kennen we niet…

Is ook moeilijk te vertalen. Ik denk dat jullie woord ‘hoedgroei’ er het dichtste bij in de buurt komt, al mist dat de non-lineaire en holistische aspecten.

 

Heeft u tips voor uw Hollandse lotgenoten?

Vraag je beste vriend om je aan de mand vast te binden, zodra de eerste verschijnselen zich voordoen. Bij mij waren dat de onbedwingbare neiging om bedrijfskunde te gaan studeren alsmede een sterk verhoogde belangstelling voor Zwitserse polshorloges. Maar de poes hiernaast wilde opeens iedere dag naar de sportschool, droomde van een zangcarriëre en boekte een spoedcursus wijnproeven. Er valt geen peil op de mensengriep te trekken.

 

Mister Satori, mogen wij u bedanken voor dit interview?

Geen dank. Ik ga weer slapen, met uw welnemen.